Sejarah keagungan bahasa Melayu - Moain, Amat Juhari (Universiti Pertanian Malaysia, 1994)
Pada masa kini bahasa Melayu adalah salah satu di antara bahasa yang utama di Asia Tenggara kerana ia menjadi bahasa rasmi atau salah satu di antara bahasa-bahasa rasmi dan bahasa kebangsaan bagi empat buah negara yang merdeka di kawana ni iaitu Malaysia (Artikel 152, Perlembagaan Malaysia), Indonesia (Pasal 36, UUD 1945), Singapura (Perlembagaan 1965) dan Negara Brunei Darussalam (Perlembagaan 1959). Keempat-empat buah negara ini mempunyai penduduk lebih daripada 200,000,000 orang. Selaian itu bahasa Melayu juga masih dituturkan di beberapa buah wilayah lain seperti di Thailand selatan dan tengah, Filipina selatan, Vietnam selatan, Kamboja, Myanmar selatan, Sri Lanka dan di beberapa daerah lain.