Penggunaan kaedah pengganda penanda aras bagi menentukan populasi pengguna dadah di Malaysia - Abdul Ghani, Mohamad Salleh; Mohd@Maasom, Hafidah; Ramadah, Ravi; Mohd Sakri, Mohd Syazrin; Che Berahim, Siti Badariah Ismi; Hashim, Mohd Nazri; Azmi, Noor Amirah Hidayah; Zainol, Intan Suraya (Global Academic Excellence (m) Sdn Bhd, 2023)
Isu penyalahgunaan dadah di peringkat global menunjukkan peningkatan dalam permintaan dan penawaran. Walau bagaimanapun, statistik tahunan yang dikeluarkan oleh Agensi Antidadah Kebangsaan menunjukkan berlakunya penurunan pengguna dadah yang dikesan berbanding tahun sebelumnya. Faktor utama penurunan adalah disebabkan oleh usaha kerajaan dalam membendung penularan pandemik COVID-19 pada tahun berkenaan. Anggaran yang kurang tepat populasi pengguna dadah menyebabkan dasar dan strategi dirancang bagi menangani isu ini kurang berkesan. Oleh yang demikian, objektif utama kajian ini adalah untuk menganggar populasi pengguna dadah belia sebagai segmen umur terbesar pengguna dadah di Malaysia menggunakan kaedah pengganda penanda aras. Data daripada pangkalan data AADK digunakan sebagai penanda aras, dan data sekunder daripada kajian prevalens tahun 2020 digunakan sebagai pengganda. Dapatan kajian menunjukkan dianggarkan kira-kira 654,000 individu berumur antara 15 dan 39 menggunakan dadah pada tahun 2021. Perbandingan mengikut negeri pula menunjukkan Selangor sebagai negeri tertinggi mempunyai jumlah pengguna dadah, dengan dianggarkan 133,000 individu terlibat dalam penggunaan dadah. Sabah berada dikedudukan kedua tertinggi, iaitu anggaran seramai 91,000 pengguna dadah, manakala Johor berada pada kedudukan ketiga, dengan kira-kira 73,000 pengguna dadah di negeri berkenaan. Usaha menangani isu penyalahgunaan bahan perlu ditingkatkan berdasarkan anggaran daripada kajian ini. Anggaran ini berguna sebagai asas kepada penyelidikan akan datang dalam menganggar populasi pengguna dadah atau populasi tersembunyi lain.