The effectiveness of ”ops statik” in reducing road accidents in Palau Pinang - Ahmad Mukri, Ahmad Shamsuri (2001)
Laporan ini mengandungi keputusan yang lengkap mengenai keberkesanan “Ops Statik” yang dijalankan oleh Polis Diraja Malaysia Pulau Pinang dalam mengurangkan kadar kemalangan di jalanraya pada musim perayaan. Kajian ini juga bertujuan untuk mengetahui sejauh mana keberkesanan intervensi yang diwujudkan oleh Polis Trafik di lokasi-lokasi yang telah dikenalpasti serta bagaimana intervensi memnpengaruhi sikap dan perlakuan pemandu-pemandu terhadap intervensi yang diletakan berdasarkan keperluan. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pemandu-pemandu kenderaan berkelakuan berbeza-beza mengikut jenis intervensi yang digunakan. Intervensi yang paling berkesan ialah kehadiran Polis Trafik di jalanraya dengan tidak mengambil kira keberkesanan kos.