Kajian Heterosis, Kebolehwarisan dan Kesan Lokasi Terhadap Hibrid Jagung Bijian Terpilih - Daud, Abdullah (1996)
Kajian ini melibatkan peringkat akhir dari pada satu program pembentukan vari eti hibrid jagung bijian, dimana, 18 hibrid terpilih telah dinilai untuk mengenalpasti di antaranya yang berprestasi tinggi dan stabil, serta berpotensi. Eksperimen pertama telah dijal ankan ke atas sepuluh hibrid kacukan tunggal, empat hibrid kacukan ganda dua, cmpat hibrid kacukan tiga arah, sembilan warisan inbred dan tiga varieti kawalan, untuk membandingkan heterosis antara hibrid. Eksperimen kedua pula dijalankan ke atas sepuluh hibrid kacukan tunggal, empat hibrid kacukan ganda dua empat hibrid kacukan tiga arah dan dua varieti kawalan, di tiga lokasi (Selangor, Terengganu dan Pedis), untuk menilai kesan lokasi, kesan interaksi genotip x lokasi, kebolehwarisan luas, kestabilan hasil dan pertalian antara ciri-ciri yang dikaji.