Keperluan P Untuk Tanaman Jagung yang ditanam di Atas Tanah Siri Rengam dan Tebok - Subaha, Norita (1993)
Penyelidikan di rumah kaca dan di ladang telah dijalankan di atas dua tanah Ultisol iaitu siri Rengam dan Tebok (Tipik Kandiudult) bagi mengkaji status kesuburan tanah dan kesan pembajaan P ke atas pertumbuhan dan pengeluaran hasil jagung manis. Dalam kajian pertama penilaian status kesuburan tanah telah dibuat di rumah kaca menggunakan teknik tanpa unsur dengan 16 rawatan iaitu kawalan, lengkap, tanpa N (-N), tanpa P (-P), tanpa K (-K), tanpa Ca (-Ca), tanpa Mg (-Mg), tanpa S (-S), tanpa Fe (-Fe), tanpa M n (-Mn), tanpa Zn (-Zn), tanpa Cu (-Cu ), tanpa B (-B), tanpa Mo (-MO), tanpa Co (-Co) dan tanpa Ni (-Ni). Kajian ini telah menunjukkan bahawa kedua-dua siri tanah adalah sangat defisian dalam unsur P. Selain dari pada itu tanah siri Tebok juga didapati defisian dalam unsur Co.