Perbandingan Pemillhan Berulang Ringkas dan Pemilihan Berulang Salingan Penuh-Sib ke Atas Dua Populasi Jagung Manis - Yusop, Mohd Rafii (1992)
Satu program pemilihan ke atas populasl jagung manis Bakti 1 dan Manis Madu telah dijalankan di Ladang Universiti Pertanian Malaysia dengan menggunakan dua kaedah pemilihan berulang, iaitu pemilihan berulang ringkas berasaskan prestasi progeni Sl dan pemilihan berulang salingan penuh-sib. Objektif utama kajian ini ialah untuk menghasilkan populasi-populasi maju dari populasi-populasi asal yang digunakan. Objektif khusus ialah untuk menentukan keberkesanan secara relatif dua kaedah pemilihan tersebut, menentukan pengawalan genetik dan kebolehwarisan luas beberapa ciri penting, menganalisis korelasi antara hasil dan komponen-komponen hasil di dalam populasi penyendirian Bakti 1 dan Manis Madu, dan menganalisis kesan pemilihan. Tiga ciri-ciri pertumbuhan pokok dan sembilan ciri-ciri hasil dan komponen hasil telah dinilai.