Kesan dan amalan santau dalam budaya masyarakat nusantara - Mohd Yusoff, Ahmad Nasir; Ismail, Nik Rosniwati; Kassan, Mokhtar (Association for Researcher of Skills and Vocational Training (ARSVOT), 2022)
Santau adalah salah satu punca pergolakan umat Islam hari ini. Ia boleh menjejaskan keharmonian rumah tangga, mengancam keselamatan masyarakat dan negara, menyuburkan budaya fitnah dan hasad, serta mencetuskan huru-hara dalam masyarakat Nusantara khususnya di Malaysia dan Indonesia. Santau juga merupakan alat pembunuh senyap kerana boleh menyebabkan mangsa mengalami kesakitan yang berpanjangan, muntah darah, lumpuh, gila dan mati. Objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti kesan amalan santau dalam masyarakat di Nusantara. Kajian kes kajian kualitatif ini melibatkan kisah seorang Doktor Perubatan Moden (lelaki) yang menghidap penyakit misteri dengan simptom demam berpanjangan, sakit dan ketegangan di bahagian dada dan bahu sejak 2008. Keputusan negatif pada ujian darah, ECG, tekanan. ujian, x-ray, ultrasound, OGDS, CTScan, MRI, ujian sumsum tulang, Imbasan PET dan juga antibiotik yang paling kuat tidak dapat menyembuhkannya. Doktor lelaki itu kemudiannya mendapatkan rawatan daripada Tuan Haji Mokhtar Kassan, pakar rawatan santau Islam dan dia tidak menggunakan penglibatan jin. Kesihatannya beransur pulih dengan ketara dan terus menjalani rawatan setiap minggu. Kes ini menggambarkan betapa signifikannya teknik rawatan Islam khususnya rawatan santau sebagai kaedah pelengkap kepada perubatan moden dalam menangani amalan santau khususnya dalam masyarakat Nusantara. Kerjasama antara perubatan Islam dan perkhidmatan perubatan moden amat penting untuk meningkatkan kualiti kesihatan masyarakat di Nusantara.