Kajian tematik buah-buahan dalam Al-Quran dan penggunaannya untuk rawatan perubatan Islam - Mohd Yusoff, Ahmad Nasir; Abdul Aziz, Muhammad Hannan; Magiman, Mohamad Maulana (Association for Researcher of Skills & Vocational Training (ARSVOT), 2022)
Intisari al-Quran menjelaskan persoalan aqidah, dan peraturan hidup berlandaskan syariah. Al-Quran juga menjelaskan kepelbagaian makanan yang menjadi keperluan manusia dan makhluk lain, termasuk pemakanan yang sihat melalui buah-buahan yang membawa manfaat kesihatan kepada tubuh manusia. Buah-buahan dalam al-Quran boleh dikenal pasti dengan nama-nama tertentu seperti At-Tin (Tin), Al-Zaitun (zaitun), Al-Talh (pisang) boleh merawat radang selaput dada, Inab (anggur), Al-Rumman (delima), A-Nakhl (kurma) mengurangkan kesakitan bayi selepas proses kelahiran, Al-Sidr (bidara) boleh merawat gangguan makhluk halus, dan Al-Habbah al Sawda (jintan hitam) boleh merawat segala-galanya kecuali kematian. Al-Qur’an bukan sahaja mukjizat bermakna yang dikurniakan kepada Rasulullah SAW, tetapi juga panduan rawatan rohani, jasmani dan ruqyah menggunakan ayat-ayat Al-Quran. Fokus kajian ini adalah untuk mengenal pasti tema buah-buahan dalam Al-Quran, manfaat kesihatan, pemilihan buah-buahan yang berkhasiat dan fungsi buah-buahan untuk rawatan perubatan Islam. Metodologi kajian menggunakan pendekatan kualitatif untuk mendapatkan maklumat saintifik dan menyemak dokumen seperti tesis, jurnal, buku dan temu bual. Pengkaji menggunakan rujukan tafsir Al-Quran untuk mengenal pasti buah-buahan yang sesuai untuk dijadikan herba perubatan. Berdasarkan kajian, pengkaji mendapati banyak khasiat dan khasiat buah-buahan yang disebut dalam Al-Quran sebagai ramuan herba, pengambilan buah-buahan yang bermanfaat untuk tubuh manusia. Kesimpulannya, kajian ini diharapkan dapat membuka minda masyarakat untuk menjaga kesihatan melalui pemakanan yang sihat dan menjadikan buah-buahan sebagai medium herba rawatan perubatan Islam.