Jaringan rangkaian organisasi dalam memperkukuh pembangunan industri halal Malaysia - Zakaria, Muhammad Hafeez; Mohammad Yusoff, Mohd Haniff; Abdul Kadir, Mohammad Nidzam (Malaysian Journal of Social Sciences and Humanities (MJSSH), 2022)
Rancangan Malaysia ke-12 melaporkan nilai eksport produk halal keluaran Malaysia dijangka menyumbang sebanyak RM 56 bilion pada tahun 2025. Perkembangan positif ini menunjukkan produk halal keluaran Malaysia semakin mendapat perhatian dan permintaan yang semakin tinggi di peringkat global. Kepesatan pembangunan industri halal ini memperlihatkan peranan jalinan rangkaian antara organisasi dalam memastikan industri halal Malaysia dapat kekal berdaya saing dan bersedia memenuhi keperluan pasaran tempatan dan global. Oleh itu, kajian ini dijalankan dengan meninjau peranan jaringan rangkaian organisasi dalam memperkukuhkan pembangunan industri halal Malaysia. Kajian ini dijalankan menggunakan kaedah kualitatif. Kajian literasi dan temu bual bersama Bahagian Hab Halal JAKIM dan Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC) dijalankan bagi menjawab objektif kajian. Hasil kajian mendapati Bahagian Hab Halal JAKIM dan HDC memainkan peranan penting dalam membangunkan industri halal melalui aspek jaringan rangkaian organisasi. Bahagian Hab Halal JAKIM menjalinkan beberapa rangkaian organisasi kerajaan seperti dengan KPDNK, JAIN, dan KKM dalam menguatkuasakan peraturan persijilan halal persijilan halal Malaysia dari masa ke masa. Manakala HDC pula memainkan peranan sebagai agen perantaraan antara pihak kerajaan seperti MATRADE dan MITI dengan pihak swasta seperti syarikat-syarikat industri bagi meningkatkan daya saing firma dalam ekonomi global melalui kerjasama dengan syarikat multinasional. Jaringan rangkaian organisasi dijalankan oleh Bahagian Hab Halal JAKIM dan HDC mempunyai kekuatan mekanisme yang tersendiri serta mendatangkan impak positif dalam usaha membangunkan industri halal di Malaysia.