4 universiti kekal status - utusan malaysia, siti maisarah sheikh rahim (2010)
Universiti Malaya(UM),Universiti Kebangsaan Malaysia(UKM),Universiti Sains Malaysia(USM)dan Universiti Putra Malaysia(UPM)boleh mengekalakan status sebagai universiti penyelidikan negara untuk tempoh tiga tahun akan datang.