Status 4 universiti kekal - berita harian , sazarina shahrin (2010)
Status universiti penyelidikan bagi empat universiti Malaya(UM),Universiti Kebangsaan Malaysia(UKM),Universiti Sains Malaysia(USM) dan Universiti Putra Malaysia(UPM) dikekalkan untuk tempoh tiga tahun lagi bermula tahun ini.