Debat alam sekitar IPT kekal berprestij selepas 20 tahun - berita harian, azrul affandi sobry (2010)
Proses melahirkan graduan berkualiti bukan sekadar menfokuskan kepada akademik semata-mata tetapi juga keterampilan serta keyakinan diri berdepan dengan dunia sebenar dan itu semua memerlukan kemahiran komunikasi yang tinggi,Justeru,pelbagai pendekatan digunakan untuk menyediakan peluang kepada penuntut institusi pengajian tinggi(IPT)mengasah kemampuan dalam berkomunikasi seperti pertandingan debat.