Aplikasi Buluh Dalam Reka Bentuk Aksesori Dalaman Kereta - Fandi Ahmad Syah, Bin Amir Syah (University Malaysia Sarawak, UNIMAS, 2013)
Buluh merupakan tumbuhan semulajadi yang banyak terdapat di Malaysia. Buluh digunakan secara meluas melalui penghasilan produk kraf sehinggalah penghasilan perabot. Berdasarkan pemerhatian, tanaman buluh lebih menguntungkan oleh kerana ia mencapai tahap matang yang lebih singkat berbanding kayu lain. Maka, objektif utama penyelidikan ini untuk menyelidik secara fizikal dan fisiologi pengaplikasikan buluh sebagai komponen utama dalam penghasilan produk aksesori dalaman kereta. Ia bagi menilai dan menentukan proses komposit yang sesuai melalui kaedah campuran partikel buluh bersama bahan plastik. Bahan komposit ini pula dibentuk melalui proses acuan, mampatan dan penyemperitan sebelum produk akhir terhasil. Hasilnya, penghasilan komposit ini dapat mencari alternatif bagi menggantikan penggunaan besi dan plastik sepenuhnya. Hasil dapatan validasi juga menunjukkan bahawa produk aksesori dalaman kereta daripada bahan komposit buluh dengan polipropilena juga dapat memenuhi citarasa pengguna yang cenderung ke arah reka bentuk moden dan mesra alam.