Entrepreneurship intention among undergraduates students in Universiti Malaysia Sarawak - Bong, Lee Sing (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2014)
Usahawan mempunyai sumbangan besar dalam mewujudkan peluang-peluang perniagaan baru untuk memperluaskan pertumbuhan ekonomi dan pewujudan pekerjaan untuk negara. Kerajaan Malaysia mengambil pelbagai cara untuk menggalakkan pendidikan keusahawanan terhadap pelajar ijazah sarjana muda di kalangan universiti-universiti di Malaysia. Oleh itu, kajian telah dijalankan untuk mengenal pasti niat keusahawanan di kalangan pelajar sarjana muda di Universiti Malaysia Sarawak. Soal selidik kajian telah diedarkan kepada pensampelan mudah pelajar sarjana muda di Universiti Malaysia Sarawak. Terdapat 198 pelajar ijazah sarjana muda telah menyelesaikan soal selidik. Hasil kajian menunjukkan bahawa niat keusahawanan dipengaruhi oleh peranan jantina, latar belakang keluarga, pengalaman kerja sebelumnya dan latar belakang pendidikan.