Penyertaan para pemilik tanah Ncr dalam projek kelapa sawit salcra di Sangai, Kedup - Maheshvari, Appalanaidu (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 1997)
Kajian ini mengkaji taraf sosio ekonomi, penerimaan dan persepsi para pemilik tanah NCR terhadap projek kelapa sawit SALCRA di Kampung Sangai, Ladang Kedup, Serian. Kajian ini bertujuan untuk melihat sejauh mana rancangan pembangunan yang dijalankan oleh kerajaan mendapatkan sokongan masyarakat bumiputera Sarawak terutamanya orang Bidayuh dan mengatasi masalah kemiskinan di kalangan golongan tersebut. Seramai 70 orang pemilik tanah NCR yang terdiri daripada 49 orang peserta dan 21 orang bukan peserta dipilih secara rawak sebagai subjek kajian. Dalam kajian ini borang soal selidik digunakan untuk mengumpul data. Data dianalisis dengan kaedah analisis frekuensi dan `crosstab' Keputusan kajian mendapati responden mempunyai persepsi yang baik terhadap SALCRA dan mereka juga menerima projek tersebut dengan balk. Di samping itu, taraf sosio ekonomi para peserta projek didapati telah meningkat selepas menyertai projek berbanding dengan sebelum im. Im menunjukan kerajaan tidak akan menghadapi banyak masalah pada masa akan datang untuk melaksanakan projek-projek pembangunan terutamanya di Sarawak.