APEC : Satu tinjauan kerjasama ekonomi dan cabarannya dalam menghadapi abad ke 21 - Lairy @ Fadila, Bar (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 1997)
Kajian nu bertujuan untuk meh'hat perkembangan APEC sebagai sebuah badan kerjasama ekonomi di rantau Asia Pasifik dan cabarannya dalam menghadapi abad ke 21. Penyelidikan ini berasaskan sejarah perkembangan kerjasama ekonomi di rantau Asia Pasifik dan juga perkembangan penubuhau APEC. Objektif kajian ini adalah untuk melihat kelahiran dan perkembangan APEC, struktur pentadbiran dan proses projek-projek kerjasama APEC. Selain daripada itu, kajian inijuga ingin melhat peranan APEC di rantau Asia Pasifik dalam menghadapi abad ke 21. Rantau Asia Pasifik adalah sebuah kawasan yang semakin penting dalam konteks ekonomi yang menjanjikan pelbagai peluang. Pada masa yang sama tidak dapat dinafikan banyak cabaran dan permasalahan daripada pelbagai sudut yang perlu didepani oleh APEC. Pelbagai faktor perlu diambil kira bagi melihat kesinambungan APEC menghadapi pelbagai keadaan yang dinyatakan. Dalam hal ini, kajian mendapati bahawa APEC akan tetap relevan meneruskan peranannya menghadapi abad yang akan datang.