Kajian Ekologi dan analisis DNA cryptocoryne cordata griffith var. Zonata (De Wit) N. Jacobsen di Sarawak - Noorasmah, binti Saupi (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2007)
Cryptocoryne cordata Griffith var. zonata (de Wit) N. Jacobsen adalah merupakan tumbuhan akuatik air tawar yang endemik di Borneo. Sejumlah 16 lokaliti C. cordata var. zonata di seluruh Sarawak telah direkodkan dan didapati 13 daripadanya merupakan lokaliti baru. C. cordata var. zonata. Ia mempunyai taburan yang tinggi di kawasan paya gambut yang asidik dengan julat pH tanah 4.9 - 5.3. Perbezaan morfologi dalam C. cordata var. zonata adalah plastisiti terhadap pengaruh edafik terutamanya kedalaman air. Kajian ekologi C. cordata var. zonata di Sarawak telah menunjukkan jarak geografi berhubungan dengan jarak genetik dengan peratusan nilai Eigen adalah 75.22% dengan nilai R= -0.504 (P<0.01). C. cordata var. zonata adalah merupakan spesies tahan lindungan kerana boleh bermandiri dengan baik dengan nilai indeks luas daun (LAI) hutan sekitaran yang tinggi. Seterusnya menjadikan C. cordata var. zonata sensitif terhadap kemusnahan habitat.