Kajian pengesanan graduan Unimas 2006 : Laporan kajian - Universiti Malaysia Sarawak, Pusat Pemajuan Pelajar (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2006)
Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) telah ditubuhkan pada 24 Disember 1992 berikutan dengan pengumuman Menteri Pendidikan pada 01 Oktober 1992. Pejabat pertamanya telah dibuka pada 03 April 1993 di `Rumah Setia', Kuching untuk mengurus pengambilan kumpulan perintis seramai 118 orang pelajar dengan kekuatan tenaga pensyarah seramai 30 orang. Sehingga ke tarikh laporan ini, seramai 14629 orang pelajar prasiswazah dan 947 orang pelajar pasca siswazah telah melanjutkan pengajian mereka di UNIMAS. Bilangan tenaga pengajar kini juga bertambah kepada 538 orang.Sebagaimana juga dengan institusi pengajian tinggi awam lainnya di Malaysia, UNIMAS saban tahun menjalan kajian pengesanan graduan bagi mengukur tahap keupayaan mendapat pekerjaan dan tahap kebolehpasaran (marketability) graduan UNIMAS di samping mengkaji faktor-faktor yang menyumbang kepada kegagalan graduan menembusi pasaran pekerjaan dengan harapan segala input yang diperolehi dapat membantu memperkukuhkan keberkesanan program akademik dan memantapkan. sistem penyampaian.