Sistem maklumat latihan industri - Nur Ruzaini, Bin Othman (Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS, 2006)
Sistem Maklumat Latihan Industri (SMLI) merupakan sebuah sistem berasaskan web yang dibangunkan khas bagi pelajar Fakulti Sains Komputer Teknologi Maklumat di Universiti Malaysia Sarawak yang mengambil subjek Latihan Industri (TMY2908). Tujuan utama sistem ini dibangunkan ialah supaya pelajar boleh mendapatkan maklumat terkini berkenaan Latihan Industri (LI) serta melakukan permohonan tempat LI secara atas talian (Online). Melalui tinjauan yang dilakukan, rata-rata pelajar inginkan sebuah sistem yang dapat memudahkan mereka melakukan permohonan tempat LI. Selama ini, pelajar perlu melakukan permohonan secara manual, sedangkan mereka sendiri tidak pasti tentang status permohonan mereka. Dengan adanya SMLI, ia dapat membantu para pelajar di dalam melakukan permohonan secara cepat dan ringkas. Pelajar juga boleh menyemak status jawapan yang mereka terima daripada pihak organisasi. Selain itu, SMLI juga berkemampuan untuk menyimpan resume pelajar yang boleh dijadikan rujukan oleh pihak fakulti di masa akan datang.