Perubahan dan cabaran adat istiadat perkahwinan masyarakat sungai. Kajian Kes di Kampung Penangah, Sabah - Ronley, Saringan (Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS, 2007)
Kajian ini dijalankan untuk mengkaji perubahan dan cabaran dalam adat istiadat perkahwinan Masyarakat Sungai yang terdapat di Daerah Tongod iaitu di Kampung Penangah, Sabah. Kajian ini menerangkan adat istiadat perkahwinan yang diamalkan oleh Masyarakat Sungai yang merangkumi beberapa peringkat iaitu merisik, pertunangan, hari persandingan, sistem berian, pakaian pengantin dan pantang larang yang digunakan oleh Masyarakat Sungai dalam proses upacara perkahwinan. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk mengenalpasti perubahan-perubahan yang berlaku di dalam adat istiadat perkahwinan disamping membincangkan cabaran-cabaran yang dihadapi oleh Masyarakat Sungai dalam mengekalkan pengamalan adat istiadat perkahwinan pada zaman moden ini.