Pengurusan "House of Arts Sdn. Bhd" dalam mengembangkan seni ukiran kayu dalam kalangan Masyarakat Besut, Terengganu - Siti Norhayati, Binti Jahari (Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS, 2007)
Tradisi seni ukiran kayu merupakan tradisi turun-temurun dan menjadi lambang keunikan bagi masyarakat Melayu tradisional. Seni ini tidak dapat dipisahkan daripada kebudayaan Melayu dan seni rupa kerana ia merupakan satu bentuk seni yang berterusan sepanjang zaman. Fokus utama penyelidikan ini adalah untuk meninjau perkembangan industri seni ini ke tahap yang lebih mantap. Hala tuju dan tahap pengurusan yang cekap amat penting bagi sesebuah organisasi di Terengganu dalam membangunkan industri ini kepada masyarakat sekali gus membawa industri kayu ke tahap pasaran yang lebih luas serta menjadi pemangkin kepada teras ekonomi negara.