Penghasilan karya catan landskap di Malaysia-kajian karya Johan Marjonid - Mohd Affwan Izam, Bin Romli (Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS, 2007)
Kajian ini bertujuan untuk mengetahui pemahaman serta gaya persembahan catan lanskap oleh Johan Marjonid. Sehubungan itu, penulis telah mengkaji secara keseluruhan perjalanan seni catan landskap yang telah berlaku di Malaysia serta menganalisa apresiasi mahupun interpretasi yang telah dipersembahkan oleh Johan Marjonid melalui karyanya. Namun bagi penulis, terjemahan terhadap catan landskap Realisme telah diolah mengikut acuan yang berbeza. Rasa penghargaan dan kecintaan pada landskap telah membuatkan penulis merakamnya kembali dalam gaya persembahan serta pemahaman yang tersendiri.