Pembangunan Tebingan Sungai Sarawak Sebagai Cerminan Kepada Kesenian Dan Kebudayaan Etnik Di Negeri Sarawak - Gayoh, Louis Spencer (Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS, 2007)
Penyelidikan ini dijalankan untuk mengkaji pembangunan yang berlaku di Tebingan Sungai Sarawak sebagai cerminan kepada kesenian dan kebudayaan etnik di Negeri Sarawak. Penyelidik ingin mengenalpasti pembangunan dan penerapan unsur-unsur kesenian dan kebudayaan etnik seperti reka bentuk, corak-corak, motif dan seni bina yang menggambarkan kepelbagaian kesenian di Sarawak. Di akhir kajian ini, penyelidik berharap pembangunan di Tebingan Sungai Sarawak akan berterusan dengan menerapkan nilai-nilai artistik dan ciri-ciri etnik di Negeri Sarawak.