Faktor-faktor yang mempengaruhi tahap komunikasi berkesan dalam organisasi - Hilda Elaine, Ladi (unimas, 2006)
Kajian ini adalah bertujuan untuk mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi tahap komunikasi berkesan dalam organisasi. Antara faktor-faktor yang dikaji oleh pengkaji adalah faktor jantina, umur, pengetahuan komunikasi, kemahiran komunikasi, kebolehan komunikasi, struktur organisasi, teknologi komunikasi, dan faktor saluran komunikasi. Kaedah analisis Korelasi Pearson yang digunakan adalah untuk menentukan hubungan antara pembolehubah. Pembolehubah bersandar adalah merupakan tahap komunikasi berkesan dalam organisasi. Pembolehubah tidak bersandar adalah jantina, umur, pengetahuan, kemahiran, kebolehan, struktur organisasi, teknologi komunikasi, dan saluran komunikasi. Keputusan daripada dapatan kajian menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan antara faktor jantina dan umur terhadap tahap komunikasi berkesan dalam organisasi, dan terdapat hubungan yang signifikan antara faktor pengetahuan, kemahiran, kebolehan, struktur organisasi, teknologi komunikasi, dan saluran komunikasi terhadap tahap komunikasi berkesan dalam organisasi. Oleh yang demikian, organisasi haruslah mengambil kira kesemua faktor dalam mewujudkan tahap komunikasi dalam organisasi yang lebih berkesan.