Determination of Organophosphorus Pesticides in Vegetables by Solid-Phase Extraction Cleanup and Gas Chromatography - Alvin, Chai Lian Kuet; Lau, Seng (Universiti Putra Malaysia Press, 2003)
Satu kaedah yang ringkas dan cepat telah dihasilkan untuk menentukan racun perosak jenis organofosforns di dalam sayur-sayuran dengan kromatografi gas. Sisa baki racun perosak diekstrak dengan aseton dan diklorometana. Ekstrak dibersihkan dengan turns ekstraksi fasa pepejal mod bercampur iaitu amina kuaterner dan aminopropil. Racun perosak ditentukan dengan kromatografi gas yang dilengkapkan dengan pengesan fotometrik nyala. Pengembalian 9 racun perosak untuk tigajenis sayur-sayuran iaitu lobak merah, timun dan sawi hijau pada aras 0.5 mg/kg adalah di antara 80.3% dan 115.0%. Pengembalian yang rendah telah diperoleh untuk methamidophos dan dimethoate. Keputusan ini dibandingkan dengan kaedah yang digunakan pada masa ini iaitu tanpa menggunakan pembersihan. ABSTRACf A simple and rapid gas chromatography method has been developed for simultaneous determination of organophosphorus pesticides in vegetables. Residues are extracted with acetone and dichloromethane. Extracts are cleaned up by a mixed-mode solid-phase extraction column, quaternary amine and aminopropyl silane. The pesticides are determined by gas chromatography using a flame photometric detector. The recoveries for 9 pesticides in three vegetables: carrot, cucumber and green mustard, fortified at 0.5 mg/kg were in the range of 80.3% to 115.0%. Lower recoveries were obtained for methamidophos and dimethoate. The results were compared to the method currently used in the laboratory which does not include any cleanup.