Laporan Keberkesanan GOP : Eksplorasi ke Osaka, Jepun - Mizan, Morshidi; Ellia, Jelani; Muhammad Ramlie, Hassan Shaari; Mohd Afandi, Mat Sani; Awang Shamsulizha, Awang Zulkifli; Nurul Azwan, Jamal Shukri (Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS, 2013)
Program Capaian Global merupakan satu program pembelajaran dan pengajaran yang berbentuk pendedahan tentang budaya kerja antarabangsa kepada semua staf bukan akademik secara lebih sistematik dan tersusun. la dilaksanakan melalui program sangkutan (attachment) dan lawatan kerja ke universiti serta lokasi terpilih bagi memberi pendedahan, kemahiran dan menjalinkan rangkaian (networking) yang diperlukan.