Lawatan Sambil Belajar Ke UNTAN, Pontiank. Sesi dialog bersama pensyarah-pensyarah dan pelajar-pelajar Fakultas Ilmu Sosial dan Politik (FISIP) - Chai, Elena Gregoria Chin Fern (Faculty of Social Sciences, 2015)
Program Lawatan Sambil Belajar ke Pontianak adalah program lawatan yang dianjurkan oleh pelajar tahun akhir program Antropologi dan Sosiologi dari Fakulti Sains Sosial, Universiti Malaysia Sarawak. Program ini disertai seramai 25 orang iaitu 23 orang pelajar tahun akhir dan 2 pensyarah pengiring. Program ini berlangsung selama empat hari mulai 1 hingga 4 Mei 2015. Antara aktiviti utama yang telah diadakan adalah sesi dialog bersama pensyarah dan pelajar-pelajar Fakultas Ilmu Sosial dan Ilmu Politik (FISIP) mengenai tema kajian Projek Tahun Akhir. Rombongan telah ditemani oleh Jaringan Organisasi Internasional Mahasiswa (JOINT) UNTAN ke Rumah Radakng iaitu Rumah Adat Dayak untuk mengenali dengan lebih dekat lagi pembinaan rumah yang menjangkau 138 meter panjang dan 7 meter tinggi. Muzium Provinsi Kalimantan Barat juga dilawati oleh rombongan pelajar-pelajar Antropologi dan Sosiologi ini.