Impak pengkomersilan seni ukiran kayu Iban terhadap masyarakat Iban di Sarawak: Kajian Kes daerah Lubuk Antu, Bahagian Sri Aman - Ushaa Nanthini, A/P Karisenan (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2007)
Ukiran kayu merupakan salah satu seni tradisi yang masih diamalkan oleh masyarakat Iban di Sarawak. Kebanyakan ukiran tersebut mempunyai pelbagai makna dan fungsi ritual dalam kehidupan seharian masyarakat Iban. Namun apabila seni ini mula dikomersialkan maka wujudlah pelbagai kesan yang positif mahupun negatif. Dengan ini, pengkaji ingin menerokai impak-impak yang wujud akibat aktiviti pengkomersilan seni ukiran kayu Iban bagi mempertahankan khazanah seni tradisi ini.