Simbolik dalam Masyarakat Melayu : satu Kajian Interpretasi Visual terhadap Sirih - Suhana, Binti Hussin (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2007)
Penulisan ilmiah ini menekankan simbolik sebagai intipati dalam nilai adat istiadat kebudayaan masyarakat melayu. Ia melihat kepada keunikan, kepentingan dan peranan daun sirih sebagai bahantara dalam masyarakat melayu. Menerusi visual tampak, pengaplikasikan elemen-elemen seni visual seperti penggunaan warna, tekstur, ruang, cahaya, keseimbangan dan prinsip serta teknik yang digunakan dalam menghasilkan seni tampak. Melalui elemem-elemen seni juga, sesebuah karya menjadi pelantar bagi pengkarya untuk meluahkan menyatakan atau menyampaikan mesej, maklumat idea, pendapat, perasaan, emosi dan impak interpretasi yang berbeza pada hasil karya serta tafsiran terhadap karya seni tidak kira positif atau negatif kepada orang ramai atau khalayak. Hasil dari kajian ini nanti akan digunakan sebagai idea dalam penghasilan projek akhir.