Eksplorasi kepelbagaian material dan jenis yarn dalam teknik tenunan untuk wearable art - Siti Zuraida, binti Abdul Kadir (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2007)
Kajian ini memfokuskan kepada material dan teknik yang digunakan dalam tenunan yang berpotensi untuk diaplikasikan dalam Wearable Art. Sasaran kajian tertumpu kepada produksi teater di Malaysia. Eksplorasi terhadap material dan yarn yang digunakan adalah Fiber Optical Wire, Unguided Wire, Plastic Tube, Cotton Twine, Unguided Pair Cable, tali raffia, benang, manik dan Acrylic Yarn. Material dan yarn tersebut berpotensi diaplikasikan terhadap teknik tenunan yang dipilih. Manakala teknik yang digunakan adalah Hopi Brocading, Simple Looping, Clove Hitch, Continous Ghiordes Knots, Ngada Motifs, Complex Gauze Weave dan Bunga Empat. Teknik-teknik tenunan ini dipilih mengikut kesesuaian susun atur dan reka letak pada produk rekaan. Justeru, eksplorasi teknik tenunan ini bertujuan untuk menghasilkan kostum teater berbentuk Wearable Art.