Cabaran RTM dalam mengetengahkan rancangan main asal Iban Renong kepada masyarakat Iban di daerah Pantu, Sri Aman Sarawak - Pauline, ak. Bandi (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2007)
Renong merupakan lagu tradisional masyarakat Iban di Sarawak. Pihak RTM Sarawak telah melaksanakan rancangan yang bercorak budaya tradisional ini dalam saluran WAI FM supaya golongan muda boleh mempelajari adat resam sendiri. Berdasarkan hal tersebut, kajian ini menyelidik mengenai cabaran yang merujuk kepada masalah yang dihadapi oleh RTM dalam mengendalikan rancangan dari segi sambutan dan penerimaan masyarakat. Kajian ini dijalankan di daerah kecil Pantu bahagian Sri Aman.