Analisa Skrip Terhadap Cerita Wayang Kulit Kelantan Kajian Skrip ’Jintan Mas’ - Nor Raihanah, Husain (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2007)
Kajian yang dilakukan adalah lebih spesifik kepada penganalisaan skrip cerita wayang kulit Kelantan. Skrip yang dikaji bertajuk ‘Jintan Mas’. Matlamat utama yang ingin dicapai dalam penyelidikan ini adalah bagi mendapatkan gambaran sebenar cerita wayang kulit. Proses mengkaji dan menganalisa keseluruhan cerita tersebut termasuk plot, watak, bahasa, tema, muzik dan unsur kekaguman.