Pendekatan Pelakon Dalam Lontaran Vokal Dan Ekspresi Wajah Watak Lakonan Monolog - Nizila Bte, Asin (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2007)
Kajian ini adalah untuk menguji keberkesanan lontaran vokal dan ekspresi wajah dalam watak oleh pengkaji. Justifikasinya adalah untuk menyampaikan mesej yang terkandung di dalam skrip dan juga untuk menarik perhatian penonton yang menyaksikan persembahan ini nanti. Pengkaji harus bijak mengolah watak supaya penonton tidak rasa bosan melihat aksi pengkaji sebagai pelakon di atas pentas. Skrip monolog ‘Bukan Bunuh Diri’ karya Dinsman adalah sebagai kajian kes bagi merealisasikannya. Pengkaji memegang watak sebagai Hawa iaitu protagonis dalam cerita ini. Lakonan monolog merupakan satu cabaran yang besar kepada pengkaji kerana hanya berlakon sendirian di atas pentas tanpa dibantu oleh pelakon yang lain. Pendekatan pengkaji adalah dengan menggunakan sistem Stanislavsky yang banyak memberi manfaat kepada kemantapan dan mutu lakonan kelak.