Eksperimentasi gaya Surealisme dalam karya video - Murugajothii, A/P Ramamoorthy (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2007)
Satu penyelidikan secara akademik, intelektual serta berdasarkan ciri formalistik telah dijalankan bagi menjawab beberapa persoalan mengenai “sejauh manakah” kedalaman pengamatan pemerhati terhadap isu psikologi yang diketengahkan dalam menghasilkan karya yang berbentuk video instalasi.Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk menyedarkan pemerhati serta masyarakat sekeliling agar berpengetahuan, membuat penghayatan dalam memahami isu psikologi sebagai bidang sains tetapi memahami penterjemahan isu psikologi dalam bentuk seni dan implikasinya terhadap persekitaran harian kita. Melalui kajian ini juga persepsi yang baru diwujudkan dalam menterjemah terma psikologi dari segi kajian minda, kelakuan serta pengawalan emosi kita. Penerapan gaya Surealisme yang menimbulkan pelbagai tanda tanya serta kesan kepada penonton dan seterusnya mengajak penonton untuk berfikir dan melibatkan penyertaan penonton dalam karya adalah salah satu tujuan penyelidikan ini. Dalam menuju era teknologi dan serba canggih ini, kepentingan penyelidikan ini juga mengisar tentang karya seni video dalam bentuk instalasi adalah sangat penting pada masa hadapan dalam menerajui arena Seni Visual Malaysia. Sebuah karya seni video instalasi dalam bentuk eksperimentasi imajan dan bunyi akan dihasilkan untuk menterjemah fizikal dan realiti psikologi sebagai penyampaian mesej kepada pemerhati, penonton, serta masyarakat sebagai sesuatu yang subjektif.