Peranan bunyi dalam filem, kajian dan aplikasinya menerusi sebuah filem Eksperimental - Muhammad Hanafi, Bin Husop (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2007)
Kajian ini adalah bertujuan untuk mengkaji sejauh mana bunyi dalam filem dapat memainkan peranan kepada penonton, Bunyi di dalam filem terdiri daripada tiga elemen penting iaitu dialog, muzik dan effects. Ketiga-tiga elemen ini penting dalam menghasilkan rekaan bunyi yang berkualiti untuk sesebuah filem. Dari segi pengaplikasian bunyi ianya dapat membantu penonton merasai suasana sebenar di dalam filem. Kajian ini juga adalah berdasarkan pada teori-teori yang telah dikaji dan diaplikasikan menerusi projek akhir iaitu sebuah filem eksperimental bertajuk Halangan Terakhir.