Kajian Perwatakan Melalui Ekspresi Gerak: Sebuah Tari Eksperimental “Salleh Salina” Sebagai Kajian Kes - Mohd Shaiful Izham, Bin Abdul Baseht (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2007)
Kajian ini meninjau sejauh mana keberkesanan gerak dalam melambangkan perwatakan seorang mak nyah dalam sebuah pementasan tari eksperimental bertajuk “Salleh Salina”. Karya ini menguji kemampuan seorang koreografer dalam menggambarkan serta membentuk satu struktur gerak tari yang mempamerkan dinamisme emosi dan ekspresi, termasuk elemen psikologi dan semiotik di dalam watak utama serta korus. Dalam melatih penari-penari menguasai watak dan emosi untuk digambarkan dalam bentuk pergerakan, kaedah “The Method” oleh Stanislavsky serta latihan “Rasaboxes Exercise” digunakan. Elemen-elemen teater lain seperti audio, kostum, pencahayaan, set dan ekspresi wajah turut diterokai di dalam menyampaikan mesej kepada penonton.