Pelancongan Seni : kewujudan Main Bazar, Kuching membantu pengembangan seni dan budaya kraftangan masyarakat di Sarawak - Mohamad Zaini, B. Mohamad Isa @ Lus (Universiti Malaysia Sarawak, (UNIMAS), 2007)
Main Bazaar, Kuching merupakan sebuah rangkaian gerai kraf yang menjual produk produk kesenian dan kebudayaan (kraftangan) kaum dan etnik di Sarawak. Kewujudan Main Bazaar ini dapat memelihara warisan tradisional disamping memperkenalkan hasil kraftangan penduduk setempat kepada pelancong tempatan dan antarabangsa. Fokus utama penyelidikan adalah melihat sejauh mana sumbangan Main Bazaar kepada seni dan budaya kraftangan masyarakat di Sarawak dan perkembangannya.