Kajian warna semulajadi dengan mengaplikasikan bahan kimia - Malina, Bt Seluhor (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2007)
Kajian ini tertumpu kepada eksperimentasi terhadap buah-buahan yang berpotensi untuk penghasilan warna semulajadi. Eksperimentasi turut dilakukan terhadap mordan yang berpotensi untuk pengekalan warna semulajadi ini. Mordan yang digunakan adalah mordan semulajadi dan mordan bahan kimia . Selain itu penyerapan warna terhadap kain turut dikaji bertujuan untuk mengetahui fabrik yang sesuai digunakan untuk pewarna semulajadi ini, Kajian turut dilakukan terhadap tempoh masa Ketahanan warna kesan daripada pendedahan cahaya dan angin.