Usaha galeri seni di dalam memartabatkan hasil karya artis tampak tempatan kajian kes :artrageously Ramsay Ong Gallery - Azlan, bin Johar (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2007)
Penyelidikan Projek Tahun Akhir adalah berkisar tentang usaha yang dimainkan oleh galeri seni swasta (Ramsay Ong Art Gallery) di dalam memartabatkan hasil karya para artis tampak tempatan. Dalam masa yang sama, penyelidik juga menekankan aspek pengurusan, langkah - langkah pengkomersialan serta peranan yang dimainkan oleh para artis persendirian di dalam memartabatkan karya mereka.