Laporan Sambutan Hari Hak Asasi Manusia - Shafina Tantiana, Zulkipli (Faculty of Social Sciences, 2014)
Pada 2 Oktober 2014 yang lepas,Fakulti Sains Sosial (FSS) dan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) Cawangan Sarawakdengan bantuan Persatuan Sains Sosial (PSS) telah menganjurkan Hari Hak Asasi Manusia SUHAKAM bersama UNIMAS. Program khas ini merupakan kolaborasi antara FSS dan SUHAKAM dalam mencapai objektif utama iaitu memberi kesedaran kepada warga UNIMAS berkenaan dengan hak asasi manusiaterutamanya di Malaysia. Bersempena dengan sambutan tersebut, dua aktiviti utama telah dijalankan iaitu seminar dan juga pameran berkaitan hak asasi manusia. Seminar mengenai hak asasi manusia ini telah berjaya menarik penyertaan seramai 94 pelajar daripada pelbagai program dan 22 orang pensyarah. Dua penceramah khas telah dijemput untuk berkongsi kepakaran dan pengetahuan mereka dalam isu hak asasi manusia.