Soal peta, bumi atau hati: sejarah dan masyarakat perbatasan Sarawak-Kalimantan - Hj Said, Hj. Sanib (Persatuan Sejarah Malaysia, 2012)
Negeri Sarawak, Malaysia mempunyai sempadan daratan antarabangsa dengan Kalimantan Barat dan Kalimantan Timur, Indonesia sepanjang 1647.8 km dan dengan Brunei sepanjang 481.3 km merentasi tengah tengah pulau ketiga terbesar di dunia dari barat ke timur yang sebilangan besarnya dibaluti hutan hujan tropika tua. Garis sempadan, yang nyata dan yang ghaib, dikatakan untuk "othering", "mengamukan" dan "mengamikan" dalam ungkapan "siapa kamu dan siapa kami" yang dimerupakan suatu binaan tamadun Barat dalam menyusun atur alam supaya boleh memberi erti kepada pemegang kuasa di tanahjajahan seantero dunia semenjak abad ke-16. Kebangkitan negara-bangsa Barat menjadi imperial is dan kapitalis melihat ruang bumi dan laut sebagai terra nul/us ("no man s land"), tanah kosong, yang diduduki oleh masyarakat tidak bertamadun dan justeru tidak memiliki hak ke atas sebarang harta di darat dan di air. Tetapi mungkin juga yang lebih menarik bagi mereka di ataS garisan itu yang telah membelah "kami" menjadi "kamu" terpisah.