Perkaitan antara faktor pekerjaan dengan kepuasan kerja : satu kajian di kalangan pekerja sementara di Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) - Ashafinarnor, Arshat (Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS, 2006)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti perkaitan di antara faktor pekerjaan iaitu sikap, penglibatan tugas dan kepimpinan dengan kepuasan kerja. Kajian kes ini telah dijalankan di Universiti Malaysia Sarawak di kalangan staf sokongan bertaraf sementara. Borang soal selidik telah digunakan untuk mendapat maklumbalas daripada responden. Data yang diperolehi telah dianalisis menggunakan statistik deskriptif (frekuensi, peratusan dan crosstabs) dan inferensi (Pekali Korelasi Pearson, ujian Anova Sehala, T-test dan Regresi linear) Hasil dapatan kajian ini menunjukkan tahap kepuasan kerja staf bertaraf sementara adalah tinggi. Hasil dapatan daripada kajian ini juga, menunjukkan bahawa wujudnya perhubungan yang signifikan di antara sikap, penglibatan tugas dan kepimpinan dengan kepuasan kerja. Faktor pekerjaan yang paling dominan ialah sikap. Kajian mencadangkan agar peringkat kepimpinan terus peka dengan keperluan pekerja supaya kepuasan kerja dapat dikekalkan pada tahap yang tinggi.