Pemilihan fon kegemaran dan kesan kebolehgunaan fon terhadap proses pembacaan kanak-kanak - Grameno, anak Davis (University Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2006)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti apakah jenis fon yang diminati oleh kanak- kanak serta mengenalpasti fon yang dapat memberi keberkesanan yang optimal dalam aspek pembacaan kanak-kanak. Terdapat pelbagai jenis fon yang boleh didapati dalam sistem tulisan kita hari ini dan kesemua fon tersebut boleh digunakan dalam penulisan untuk artikel tetapi setiap jenis fon akan memberi pengaruh yang berbeza dalam aspek pemahaman serta reaksi yang berbeza oleh kanak-kanak semasa pembacaan. Selain daripada itu, kajian ini juga bertujuan untuk mengkaji kesan dan pengaruh empat jenis fon iaitu Times New Roman, Courier New, Arial dan Comic San MS. Akhir sekali, berdasarkan dapatan dan keputusan, kajian ini juga bertujuan untuk mencadangkan beberapa panduan bagi menentukan ciri-ciri fon yang sesuai dan ciri-ciri teks yang sesuai untuk bahan bacaan kanak-kanak. Dalam kajian ini, kalangan kanak-kanak yang digunakan sebagai responden adalah berumur dalam lingkungan 7 hingga 10 tahun.