Exploring the effectiveness of core development programs in Chief Minister's Department by applying action research method - Noriah, Ahmad (UNIMAS, 1998)
Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak sebagai agen pembangunan mesti bersedia menempuh cabaran untuk mencapai misi 2020. Warga Perkhidmatan Awam mesti bersedia berubah untuk mencapai anjakan paradigma. Program Wajib (Core Program) seperti Art of Total Wellness, Team Development Program dan Managerial Grid Seminar telah disediakan bagi kakitangan awam kumpulan A dengan tujuan mempersiapkan mereka berkhidmat lebih cemerlang. Permasalahannya, walaupun banyak program telah dihadiri, namuni kesan pembelajaran ditempat kerja kurang ketara seperti yang diharapkan. Oleh demikian, kajian tindakan ini bertujuan untuk menyelidik keberkesanan program yang telah dijalankan. Penyelidik dan Kumpulan Nerve menggunakan kitaran kajian tindakan yang menggunakan proses -Perancangan-Tindakan-Pemerhatian-Pertimbangan semula untuk mencadangkan Model Susulan Program telah bekerja bertungkus-lumus bagi menjayakan kajian ini. Segala perancangan pembelajaran, cabaran, kesan, perubahan pada diri sendiri dan kumpulan telah menambah nilai pada setiap individu yang terlibat. Kajian ini telah memeriksa Kemungkinan Penggunaan Kajian Tindakan di Jabatan Ketua Menteri yang akan membantu perubahan kemajuan Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak.