Strategi Menangani Tekanan Di Kalangan Pekerja : Satu Tinjaun Di Jabatan Agama Islam Sarawak - Jamayah, Saili; Abdul Rahman, Saili; Anum Suhana, Abu Bakar (Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS, 2004)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti strategi menangani tekanan di kalangan pekerja di Jabatan Agama Islam Sarawak, Kuching. Borang soal selidik digunakan untuk mendapatkan maklumat dari 45 orang pekerja di jabatan tersebut. Data dianalisis menggunakan kekerapan, peratusan, min dan pekali korelasi Pearson. Daripada penganalisaan yang telah dilakukan di dapati bahawa terdapat strategi menangani tekanan yang berkesan digunakan oleh responden. Dapatan menunjukkan strategi yang kerap digunakan dan berkesan adalah berkongsi kegagalan, sembahyang dan menumpukan perhatian kepada satu perkara pada satu masa.