Pendekatan Kaunseling mengikut Pendekatan Psikologi Kognitif Ad-Din dalam Modul Latihan Dalam Kumpulan: Kerja Lapangan bersama dengan Anak Yatim - Amalia, Madihie; Hua Khim, Tan; Rosliza, Ahmad; Norzaliza, Alis (UNIMAS, 2011)
Kursus Tamadun Islam dan Tamadun Asia (TITAS) merupakan kursus generik yang perlu diambil oleh semua pelajar di universiti tanpa mengira perbezaan latarbelakang. Dalam konteks ini, tanggungjawab untuk menyampaikan isi kandungan kursus ini adalah sangat besar dan berat walaupun kursus ini bertaraf generik. Terdapat pelajar yang beranggapan kursus ini mudah untuk lulus berdasarkan pengalaman pelajar-pelajar lain. Tanggapan sedemikian menyebabkan mereka mengambil kursus ini secara sambil lewa dan tidak meletakkan komitmen yang tinggi untuk memahami kepentingan kursus. Penilaian penyelidik turut mendapati isi kandungan kursus dan rujukan perlu dikemaskini. Terdapat isi kandungan yang perlu diberi pengukuhan dan penambahbaikan selaras dengan permasalahan dan situasi semasa (waqi’). Tindakan sebegini dapat membantu untuk mempertingkatkan mutu pengajaran dan pembelajaran dalam kalangan pelajar yang berbilang agama. Penilaian daripada semua pelajar samada pelajar Islam mahupun bukan Islam perlu diambil kira supaya kita dapat mengetahui pengharapan yang diletakkan terhadap kursus TITAS. Berkemungkinan terdapat persoalan daripada pelajar bukan Islam tentang kenapa mereka perlu mengambil kursus ini sedangkan isi kandungan kursus lebih menjurus kepada agama Islam. Pelajar juga menilai kursus ini sebagai ulangan daripada apa yang dipelajari semasa di sekolah menengah iaitu matapelajaran Sejarah terutamanya yang menyentuh tentang ketiga-tiga tamadun (Melayu, Cina dan India). Data daripada penilaian pelajar dapat membantu untuk memantapkan lagi kaedah pengajaran dan pembelajaran. Kertas penyelidikan ini bertujuan untuk mengutarakan cadangan penambahbaikan kursus yang sedia ada. Contohnya dialog antara agama oleh wakil-wakil agama dan pembentangan isu ketamadunan dalam kolokium oleh para pelajar bagi memantapkan proses pengajaran dan pembelajaran TITAS.