Faktor Tekanan Guru Yang Mengajar Sains Dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris : Satu Kajian Di Sekolah Menengah Sekitar Kuching. - Jamayah, Saili; Surena, Sabil; Aniza, Adil (Universiti Malaysia Sarawak, UNIMAS, 2004)
Kajian ini bertujuan mengenalpasti faktor-faktor tekanan guru yang menggunakan Bahasa Inggeris sebagai medium perantaraan dalam pengajaran Sains dan Matematik. Seramai 56 orang guru dari 10 buah sekolah menengah sekitar Kuching mengambil bahagian dengan mengisi soal selidik dalam kajian ini. Data dianalisis menggunakan kaedah min, kekerapan, peratusan dan regresi berganda. Dapatan kajian secara umum menunjukkan majoriti guru mempunyai aras tekanan sederhana terhadap penggunaan Bahasa Inggeris dalam pengajaran Sains dan Matematik atas lima faktor yang dikemukakan dalam kajian ini.Walaubagaimanapun, faktor sikap dan penerimaan pelajar adalah faktor utama yang menyumbang kepada tekanan guru.