Pengurusan Sumber Manusia : Perspektif Modal Insan - Mamat, Ibrahim; Hassan, Zaiton (Dewan Bahasa & Pustaka, 2008)
Sumber manusia dianggap lebih penting daripada sumber-sumber lain seperti wang, mesin, teknologi dan sebagainya kerana manusia atau pekerjalah yang menentukan penggunaan sumber-sumber tersebut secara optimum. Sumber manusia sama dengan modal insan atau modal intelek. Sumber manusia atau pekerja dikatakan merupakan modal insan apabila dia mempunyai kebolehan, ilmu, kemahiran, pengalaman dan jaringan yang dapat digunakan untuk mengeluarkan produk atau perkhidmatan. Pekerja yang terlatih mempunyai modal insan yang tinggi dan berupaya menunjukkan prestasi kerja baik, dan seterusnya meningkatkan produktiviti dan keuntungan sesebuah organisasi. Oleh yang demikian, buku ini dapat menjelaskan pelbagai strategi pengurusan, termasuk penggunaan pelbagai teori motivasi dan teknologi maklumat untuk merancang dan mengurus pekerja dengan berkesan.