Melestari Teater bangsawan berbantukan teknologi - Nur Afifah Vanitha, Abdullah (Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), 2014)
Penulisan ini membincangkan rekabentuk kajian berbentuk evaluasi (evaluvation research) untuk menilai keberkesanan teknologi dalam pementasan teater bangsawan. Selain membincangkan rekabentuk kajian, penulisan ini menyediakan gambaran sepintas lalu tentang permasalahan pementsan teater bangsawan di Malaysia, antaranya kedudukan bangsawan dalam dunia teater Melayu, usaha kerajaan sejak 1970-an untuk mempromosikan teater ini dan tanggapan penggiat teater amatur terhadap teater ini. Dapatan kajian yang telah dilaksanakan turut dibincangkan dalam artikel ini, antaranya dari aspek lakonan, ruang pentas, latar hias dan muzik. Signifikasi penulisan ini adalah bentuk dan dapatan kajiannya yang bersifat gunaan untuk melestari teater bangsawan berbanding penulisan lepas tentang bangsawan yang lebih bersifat dokumentasi.