Pertandingan reka bentuk perabot anyaman rotan di antara Malaysia dengan negara barat - Mariu, H. (University Malaysia Sarawak, UNIMAS., 2006)
Kajian yang dilakukan adalah berkaitan dengan elemen-elemen rekabentuk seperti corak anyaman, kekemasan, keunikan, kreativiti rekaan, nilai estatik, saiz, keselematan-keselamatan, kesimbangan, warna, ketahanan dan kekuatan. Perbandingan juga berdasarkan elemen-elemen ekabentuk ini